6.7.2013

SUOSI PARSAA!

"Korkea proteiinipitoisuus" 
"Auttaa aineenvaihduntaan"


PARSA

Parsa on ikivanha lääkekasvi, jota on jopa viljelty Suomessakin lähes sata vuotta sitten. Jo yli 2000 vuotta sitten tiedettiin parsan tehostavan maksan ja munuaisten toimintaa veren puhdistajana, joten sitä käytettiin myrkytystilojen hoidossa. Kansanparantajat ovat käyttäneet parsaa sekä vahvistavana että rauhoittavana rohtona. Sillä on hoidettu muun muassa reumatismia, hammassärkyä, hermotulehduksia ja jopa käytetty huonon näön parantamiseen. 

Parsa sisältää eniten kaikista kasveista foolihappoa, joka on tärkeä solun perintötekijöiden DNA:N ja RNA:n jakautumisessa. Foolihappo vaikuttaa myös elimistön energian tuotannossa. Foolihapon on myös todettu alentavan sydän-, verisuoni- ja sydäntauti-riskiä. Nykyihmisen ravinnossa on liian vähän foolihappoa, mistä syystä sen lisäämistä elintarvikkeisiin on alettu kokeilla monissa maissa. 

Parsassa on myös runsaasti A-, B1-, B2-, B3-, B6- ja C-vitamiineja. Biotiini ( B7 ) suojelee erityisesti ihoa ja hiuksia. Parsa on myös eräs kuitupitoisimmista kasveistamme. Se sisältää myös antioksidanttisia flavonoideja ja entsyymejä. Entsyymit kuitenkin tuhoutuvat keitettäessä, mutta ovat tietysti tallella vihreässä salaattiparsassa. Kivennäis- ja hivenaineista mainittakoon antioksidanttisesti vaikuttavat kupari ja sinkki sekä mangaani. 

Parsa sisältää myös glutathion ( GSH ) antikarsinogeenia ja antioksidanttia enemmän kuin mikään muu tunnettu kasvi ja lisäksi voimakasta rutin flavonoidia, joka mm vahvistaa verisuonten seinämiä.


PARSAKAALI

Parsakaali sisältää sulforfane isotiosyanaatteja, jotka stimuloivat maksassa tiettyä entsyymituotantoa. Nämä entsyymit sitten tuhoavat tehokkaasti soluissa syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Runsaasti parsakaalia nauttivilla henkilöillä on havaittu selvästi vähemmän paksusuolen syöpää kuin vain satunnaisesti parsakaalia nauttivilla. Parhaita sulforane lähteitä ovat 3 päivää vanhat parsakaalin idut. Niissä on noin 50 kertaa enemmän sulforanea kuin kypsässä parsakaalissa. Parsakaalin sisältämät indoli-typpiyhdisteet estävät myrkyllisiä aineita vahingoittamasta solun DNA:ta. Näin myös ne toimivat syövän syntymistä ehkäisevästi. 

Parsakaali on paras tunnettu syövän estäjä luonnon lääketieteessä. Tutkimuksissa on todettu kaalikasvien tuhoavan bakteereita ja viruksia ja lisäävän immuunijärjestelmämme vasta-aineiden tuotantoa. Parsakaali sisältää runsaasti A-, C- ja K- vitamiineja sekä kartenoideja, foolihappoa ja kuituja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti